به و خواص آن (قسمت دوم)1
خواص میوه به
توصیه های پیشوایان دین در مورد استفاده از به
به بخورید و آن را به یکدیگر هدیه بدهید. زیرا به دید را روشن و محبت در قلب ایجاد می کند، به زنان آبستن خود «به» بخورانید تا فرزندان آنان نیکو شوند.»
پیغمبر اکرم (ص)
امام صادق (ع) پسر زیبایی دید و فرمود: «ممکن است پدر این پسر، «به» خورده باشد.»
علی (ع) فرمود :«خوردن «به» برای ضعف قلب بسیار مفید است. معده را پاک، ذهن را زیاد و آدم ترسو را شجاع می کند.»
جعفر بن ابی طالب در خدمت پیغمبر اکرم (ص) بود. یک عدد «به» برای آن حضرت هدیه آوردند. پیغمبر یک تکه از آن را برید و به وی فرمود: «به» را بگیر و بخور؛ زیرا «به» ذهن را زیاد، ترسو را شجاع، رنگ را صاف و فرزند را نیکو می کند.
«کسی که در حال گرسنگی (ناشتا) «به» بخورد نطفۀ او پاک و فرزندش نیکو می شود.»
(امام صادق (ع))
ترکیبات «به»
در 100 گرم کیوۀ «به» مواد زیر یافت می شوند:
پروتئین 1 گرم
هیدرات کربن 20 گرم
لیپید 65/0 گرم
آب 78 گرم
سایر خواص «به»
1. «به» سرشار از ویتامین های «آ» و «ب» و املاح آهکی و تانن است. 100 گرم آن 75 کالری حرارت تولید می کند.
2. «به» میوه ای غنی از تانن است که در معالجۀ اسهال و ورم رودۀ بزرگ خیلی مؤثرست. به این منظور می توان40 تا 50 گرم «به» را خرد کرده و مدت 15 دقیقه در یک لیتر آب جوشانده مصرف کرد.
3. به دانه، ورم معده را معالجه می کند، به این منظور باید چهار گرم به دانه را در 120 گرم آب بخیسانید و سپس آن را آنقدر به هم بزنید تا مایعی به سکل سفیدۀ تخم مرغ به دست آید و پس از آن هر وقت تمایل داشتید، مصرف کنید.
4. جوشاندۀ برگ درخت «به» بی خوابی را درمان می کند. برای این کار باید یک مشت برگهای تازه و نورستۀ برگ «به» را به مدت 5 دقیقه در یک لیتر آب جوش بریزید تا دم بکشد و پس از صاف کردن، آن را با شکوفۀ نارنج، شکر یا عسل شیرین کنید و قبل از خواب، دو قاشق سوپ خوری از آن بنوشید.
5. جوشاندۀ برگ «به» (به روشی که گفته شد) بهترین راه درمان عصبانیت است.
6. لعابی که از خیس کردن چهار گرم به دانه به دست می آید، علاوه بر معالجۀ گلودرد در تسکین سرفه برای آرایش موی سر و آهار پارچه بکار می رود.
7. اگر «به» را قطعه قطعه کنند و در آب بجوشانند، جوشانده ای مقوی بدست می آید که در عین حال قابض است و در مواردی که عمل هضم به زحمت صورت می گیرد، مصرف می شود.
8. جوشانده فوق در معالجۀ اسهال های سبک که بر اثر بیحالی و تنبلی روده ها پیدا می شود و همچنین برای معده و روده ها فوق العاده فایده دارد.
9. اگر آب «به» را بگیرید و هم وزن آن شکر اضافه کنید و بجوشانید تا «به» قوام بیابد، شیره ای بوجود می آید که در معالجۀ ورم شدید امعاء بسیار مؤثر است.
10. چنانچه دم کرده 30 گرم شکوفه «به» (تازه یا خشک کرده آن) را در یک لیتر آب با عرق بهار نارنج مخلوط کنید و بنوشید، خوابی عمیق و راحت بدنبال خواهید داشت.
11. «به» دارای ویتامین «آ» است که در تجدید جوانی نقش دارد و همچنین دارای ویتامین «ب» است که در تعادل اعصاب مهم است.
12. «به» طبیعتی معتدل دارد و خوردن آن افسردگی و وسواس را از بین می برد و نشاط آور است.
13. «به» برای تقویت اعمال روده مفید است.
14. خوردن «به» ورم حاد روده، اسهال ساده، اخلاط خونی، خونریزی های بواسیری و رحمی را معالجه می کند.
15. خوردن «به» و فراورده های آن، مانع سقط جنین در زنها می شود. لذا مصرف «به» یا کمپوت و شربت آن رحم را تقویت می کنید.
16. خوردن «به» و فراورده های آن، میل به خاک و گل خوردن (Pica) را برطرف می سازد.
17. خوردن «به» عرق بدن را خوشبو می کند.
18. به دانه برای درمان سرفه، التهاب حلق، رفع عطش، حرارت معده، رفع سوزش دهان و زبان و رفع گرفتگی صدا مفید است. لذا باید 30 گرم به دانه را در نیم لیتر آب جوشاند و صبح، ظهر و شب هر بار یک استکان میل کرد و برای رفع سوزش زبان، مدتی آن را در دهان نگه داشت.
19. اگر 100 تا 150 گرم به دانه را در یک لیتر آب بجوشانید و روزی چند مرتبه بر پوست بمالید، برای درمان سوختگی، سرمازدگی، ترک پستان و لب و ناراحتی بواسیر مفید است.
20.در صورتی که برگ درخت «به» را با کمی بهار نارنج دم کنید و مانند چای با عسل یا شکر بنوشید، برای معالجۀ تحریکات عصبی بسیار مؤثر است.
21. خوردن روغن «به» برای درمان اسهال مزمن، خلط خونی، ورم کبد، زخم معده و روده مفید است.
22. مالش روغن «به» بر بدن برای درمان گال یا جرب (بیماری پوستی انگلی واگیردار، توأم با خارش) و شورۀ سر، شپش بدن، سوزش دهان و دستگاه تناسلی زنانه مفید است.
23. مالیده روزانه یک مرتبه روغن «به» بر کف دست یا پا از دفع عرق زیاد جلوگیری می کند.
24. آب «به» معده کودک پاک و اسهال را درمان می کند.
25. آب «به» اعصاب کودک را نیرومند و به رشد و نمو وی کمک می کند.
26. شربت «به» دل را قوت می دهد، معده را تقویت می کند و اشتها آور است.
27. شربت به لیمو، حرارت بدن را فرو می نشاند، برای تهیه شربت به لیمو، باید 250 گرم آب «به» را با 150 گرم سرکه و 150 گرم آب لیموی صاف و 150 گرم گلاب مخلوط و به همراه 3 کیلو قند بجوشانید تا به قوام بیاید.
. . برای مطالعه شما



